Krebsekalas

I den senere tid, har der, både i den trykte og den elektroniske presse, været sagt og skrevet meget om Signalkrebsen. Signalkrebsen er en invasiv art, som er bærer af sygdommen krebsepest, og kan dermed smitte de hjemmehørende Flodkrebs, men samtidig yngler de voldsomt og kan hurtigt udkonkurrere Flodkrebsen. Desuden underminerer den åbrinkerne, hvorved der sker en stor transport af mudder og sand i vandløbet, det gør stor skade på bl.a. ørredernes gydebanker.

I Nørre Å og i Karup Å, lever der nu Signalkrebs, i Karup Å, i meget store mængder.

Så nu er jeg jo bekymret, for hvad med Skals Å, og dermed Hærup Sø som vi jo bor ved. Jeg ved der i al tid har været Flodkrebs her, men hvad med Signalkrebsen.

Derfor gav Linda mig to krebseruser i fødselsdagsgave i sidste uge, så nu kan vi få det undersøgt, og evt. holde et ”krebsekalas” hvis der er gevinst, for hvis de er her, kan man muligvis fange mange af dem.

Krebseruser, de to små røde “dimser” er til lokkemad.

Jeg fik monteret to ”odder riste” i hver af ruserne, det skal man for alt i verden huske, hvis man selv vil prøve med krebseruser. Jeg kender ikke den anden fangstmetode, krebsetejner, men de vil sandsynligvis også kræve brug af odder riste. For går der en odder i rusen, drukner den.

Odderrist, 17 cm.

Vi havde lige købt nogle svinemørbrader, så de sener og fedt der blev afpudset, kom jeg i de to beholdere til lokkemad.

Lørdag aften placerede jeg ruserne i afløbet fra søen.

Næste morgen gik turen så ned til bækken, for at se om der var ”gevinst”. Den første ruse blev hevet op af vandet, og der var ikke mindre end 9 Krebs i den, de blev taget ud og lagt i en plastik kasse, så jeg kunne studere dem nærmere. Signalkrebs skal have en markant lys plet på hver klo, deraf navnet, og så er de mere ru på kroppen end Flodkrebs.

Alle krebsene havde INGEN hvid plet, og de havde et ganske glat skjold, så det er FLODKREBS og ikke Signalkrebs, hvor er det dejligt, så de er muligvis ikke nået til Skals Å systemet endnu.

Nattens fangst af Flodkrebs, se størrelses forskellen

Den sidste ruse var der kun en krebs i, så nu havde jeg 10 Flodkrebs. Kun fire af dem var så store, at de kunne tages med hjem. Flodkrebs skal være minimum 9 cm. Med udstrakt hale, fra bagkant af denne og frem til og med hovedet.

Derhjemme blev en gryde sat over, med 5 l. vand, 1 dl. Salt en spsk. Sukker noget dild og nogle sorte peberkorn, da vandet bulderkogte, blev krebsene, en efter en puttet levende i gryden, de dør øjeblikkeligt. Da den sidste var puttet i, kogte de i 5 min, regnet fra når vandet koger igen. Så slukkes der under gryden, og den skal stå og køle resten af dagen.

Så skal de bare køle af resten af dagen.

Til aften blev krebsene rettet an på en tallerken og spist med godt brød til og de smagte ganske fortrinligt, en god mayonnaise vil også være god til.

Så er der serveret, en virkelig lækkerbisken.

Men 4 krebs til to personer er nu lige lidt nok, man regner med, hvis det er en hovedret, så skal man regne med ca. 10 pr. pers.

Har du lyst til selv at prøve, så spørg en lodsejer langs en å, om du må prøve at fange krebs.

Husk fredningsreglerne for Flodkrebs: Hankrebs må fanges i perioden april til 1. oktober. Hunkrebs i perioden august til 1. oktober.

Hvorimod Signalkrebs må fanges året rundt, jo flere jo bedre.

God fornøjelse og Knæk og Bræk

Related posts

Leave a Comment