“I Tjaldurens rige”

 

De foregående uger, har vi været på besøg ”I Tjaldurens rige”, Det vil sige på Færøerne. Foruden at være et utroligt smukt land, med et venligt og hyggeligt folk, er det også et sandt fugleparadis. Færøerne er jo ikke noget særligt stort land, og består af en hel del større og mindre øer, derfor er der aldrig ret langt til kysten, og kysten og havets fugle, ligeledes er der græsmarker og sumpede områder rigtig mange steder, så vadefuglene optræder også overalt.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er DSC2119-Strandskade-Haematopus-ostralegus-1024x768.jpg
“Tjaldur” Strandskade

Her er det vi kommer til Tjalduren, Færøernes nationalfugl, her hjemme hos os, er den bedre kendt som Strandskaden. Vi stødte på den overalt, det er en utroligt charmerende fugl, med sin sort hvide fjerdragt, og det røde næb og ben, og kan man ikke se den, f.eks. på grund af tågen, som vi oplevede en del af, kan man altid høre dens karakteristiske skrig.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er DSC2250-Lille-Regnspove-Numenius-phaeopus-1024x768.jpg
Lille Regnspove

En anden fugl vi specielt hørte meget, var Småspoven, bedre kendt som Lille Regnspove, dens ”trillende” fløjten høres næsten overalt, både i ind og udmarken. Det lykkedes også at se den, når den står vagt på en sten eller tue.

Mallemuk, også kaldet Havhest

Mallemukkerne fylder også meget i den Færøske fauna, de er overalt langs kysterne, hvo de yngler på græsklædte klippehylder, den ligner en måge, men er i familie med Stormfuglene. De får kun en unge om året, og de skal være 6 – 12 år, inden de er yngledygtige, til gengæld bliver de op til 50 år gamle.

Tejst, ungfugl

Bevæger man sig ud til fjordene og vigene, kan man tit være heldig at komme tæt på nogle af fuglene. F.eks. Tejsten, med sin fløjlssorte fjerdragt med det hvide vingespejl og sine koralrøde fødder, den vi var heldige at komme tæt på, er en ungfugl, så den ser lidt mere spraglet ud. De yngler også på fuglefjeldene, og faktisk i Danmark, bl.a. på Hirsholmene.

Alk med fangst

Alken stødte vi også på, den dukkede pludselig op af vandet, med næbet fuldt af fisk, og så er det med at være hurtigt, hvis man vil have et billede.

Havterner

Havternerne er også meget talrige, og de er nogle utroligt elegante flyvere. Det ser flot ud, når de fra stor højde dykker efter fisk. Ude ved kysterne, blander lyden af Ternens skrig sig hele tiden i lydbilledet. Er der en der fanger en fisk, bliver den straks forfulgt af andre Terner, under højlydte skrig, de vil gerne have del i byttet.

Stær med frokost til ungerne
Gærdesmutte

Men vi oplevede også mere ”almindelige” fugle, så som Stære og Gærdesmutter. Der er masser af stengærder på Færøerne, de omkranser mange steder ind markerne, og det er ideelle ynglesteder for både Gærdesmutte og Stær.

Edderfugle så vi overalt på kysten og i havnene, lige for tiden har de små ællinger, det er charmerende når de små dun bolde, dykker ned under vandet, og popper op igen ligesom små korkpropper.

Edderfugl med ælling

Et absolut must når man besøger Færøerne, og vil se på fugle, er en tur til øen Mykines og den lille nabo ø Mykinesholmur, specielt vandreturen ud på Mykinesholmur, hvor der er mange Lunder, og specielt Suler, havde vi glædet os meget til. Desværre var vejret ikke med os den dag vi sejlede derud, der var tåget og mørkt i vejret, og da vi går i land, står der et skilt: Stien ud til Mykinesholmur er spærret pga. det er for mudderet og for at beskytte fuglene i yngletiden. Det var godt nok en stor skuffelse, men vi kom da op på en del af øen, hvor der var Lunder, også kaldet Søpapegøjer.

Lunder

De sidder yderst på græsskrænterne, hvorfra der er måske mere end 100 meter lodret ned i havet. De graver huler ind i skrænten, hvor de har deres reder. Der sidder masser af dem på skrænten, nogle letter og flyver ud efter fisk, andre kommer ind med næbet fuldt af fisk, andre sidder og pudser fjerdragten, så der er et myldrende liv.

Vi sad der i flere timer og iagttog dem, og så forstod vi hvorfor man sagde at stien til Mykinesholmur var blevet spærret for at beskytte ynglefuglene. For medens vi sad der og iagttog Lunderne, kom der mere end 100 turister, og de kommer åbenbart ikke så meget for at se Lunderne, men mere for at sidde og posere så tæt på dem som muligt, så deres familie kunne tage billeder af dem med fuglene som baggrund. Hvor er det usmageligt og respektløst. Jeg tror, at ud af alle de mennesker der var der, var der måske en lille håndfuld, som decideret tog billeder af fuglene, respektfuld på afstand, og med noget grej, så de ikke behøvede at stikke en mobiltelefon helt op i hovedet på fuglene. Jeg ved godt at vi også er turister, men jeg er meget flov, på turiststandens vegne, når jeg oplever sådan en opførsel.

Nok af sure opstød.

Sule passerer forbi langt nede ved havoverfladen
Sule med redemateriale, desværre plastik

Vi så også de fugle jeg allerhelst ville se, nemlig Sulerne, men på lang afstand, de kom hele tiden sejlende forbi nede ved havoverfladen. De er så utroligt smukke og majestætiske, med et vingefang på lidt under 2 meter, næsten kridhvide og med kanelfarvet hoved og hals og markante tegninger på hoved og næb. Det er et imponerende syn, når de fra stor højde styrtdykker ned i havet, efter fisk og blæksprutter.

Ride med unge

Nede ved den lille havn på Mykines, yngler der masser af Rider på klippesiderne, og de laver en gevaldig larm, Vi kan se der sidder adskillige voksne Rider med deres ene unge, på de små klippehylder.

Storkjove på jagt i Ride kolonien

Pludselig går der panik i alle Riderne, en Storkjove kommer på raid i kolonien, for at se on der skulle være en ubevogtet Ride unge, så de går til angreb på Kjoven, som må opgive efter adskillige forsøg, og roen sænker sig igen.

Dette var lidt om kun fuglene, Færøerne byder også masser af flotte landskaber og fint kulturliv, specielt kirkerne er vældig interessante, og færingerne er nogle utroligt flinke mennesker, som gerne viser deres land frem.

Related posts

Leave a Comment