Forår! Endelig forår.

Forår! Endelig forår. Det har godt nok føltes som en rigtig lang vinter. Først en våd sommer og efterår, med det resultat, at der har været ekstremt meget vand i søen og engene. Så sluttede vinteren af, med masser af kulde og blæst.

Men nu er der blevet tørvejr og meget mildere, ja nogle dage næsten sommer. Så nu er vandstanden ved at være næsten normal, og det er igen til at bevæge sig rundt i engene og ved søen. Den første forårsbebuder, Lærken, har ladet sine smukke triller lyde over markerne i mere end en måned, det er så dejligt livsbekræftende.

Gransangeren lader også sit ”tjif tjaf” lyde, den er som regel den der ankommer først efter Lærken.  Hør Gransangeren

Rørdrummen sidder ude i tagrørene og lader sin trompet stemme lyde hult, så den er også i fuld gang med at forberede ynglesæsonen. Det er en meget ”troldeagtig” fugl, man ser den meget sjældent, idet den har nogle fantastiske camouflagefarver, så den fuldstændig går i et med tagrørene, hvor den lever sit liv. Men er den i et område, så er man ikke i tvivl, for dens dybe stemme kan høres vidt omkring.  HØR Rørdrummen

Rørdrummen jager mellem tagrørene.

Det ser ud som om Blåhalsen endelig har bestemt sig for at etablere sig i rørskoven nede ved søen, efter et par mislykkede forsøg. Det er en utrolig smuk lille fugl, med det knald blå bryst med den hvide plet, og så har den en smuk stemme, den kaldes også Nordens Nattergal. HØR Blåhalsen

Blåhals i rødel.

Vil man gerne møde Blåhalsen, kan den træffes i Vejlerne, Lille Vildmose og Kølsen-Skals Engsø.

Rørhøgene er også i fuld sving med at finde en god rede plads i rørskoven, de er endelig vendt tilbage, efter de blev forstyrret i deres rede bygning sidste år, og forlod området. Ind imellem giver de flyveopvisning, højt højt oppe i himmelen, hvor man kan høre dem, men de er ikke nemme at få øje på, de er mange gange bare et par små prikker mellem skyerne. HØR Rørhøgen

Rørhøg søger føde over rørskoven

Vipstjerten piler rundt på taget og stakittet på terrassen. I dag opdagede jeg, at den er ved at bygge rede i stakittet, hvor jeg har sat et lille bræt oppe under det øverste bræt, netop til den, så det er dejligt når de så endelig tager det i brug. Så nu er de i fuld gang med at samle rede materialer. HØR Vipstjerten

Vipstjerten samler redemateriale

I de seneste tre ugers tid, har vi været på besøg, både i Vejlerne og Lille Vildmose. Tidlig lørdag morgen i Vejlerne, havde vi en fantastisk oplevelse. Vi havde taget plads i ”Kraptårnet” det østligste fugletår i Vejlerne, med udsigt over størstedelen af området.

Med et, sidder der,  et godt stykke ude på engene,  en Vandrefalk og æder en eller anden fugl, så vi får kikkerten rettet ind mod den, og kan følge med i hvordan den fortærer byttet. Pludselig kommer der en havørn flyvende ind i området, den slår et par sving ind over vandhullerne, hvor den prøver at fange en grågås, hvilket mislykkes, hvor efter den sætter sig tilrette på dæmningen, et godt stykke ude. Det er faktisk lidt svær at skulle holde øje med en Vandrefalk og en Havørn på én gang, men det kan vel kaldes et luksusproblem.

Vandrefalken letter da den er færdig med byttet, men nu flyver den lige mod os, og sætter sig på en pæl, kun godt 100 meter fra tårnet, der kan vi se hvordan den sidder og renser klør og næb, næsten lige som vi andre gør når vi lige har indtaget en god bøf, det er meget fascinerende at se, en utrolig flot fugl, som vi sjældent har mulighed for at se så tæt på.

Vandrefalken renser næb og klør, efter et godt måltid.
Klyder jages af Vandrefalk, i Vejlerne.

Så skal men opleve foråret i naturen, så er det NU det sker, bare gå ud i haven og følg med.

I dag så jeg i øvrigt Svalen for første gang i år, her på matriklen, selv om én Svale ikke gør nogen sommer, så er håbet der.

Gik lige en tur i engen, og kunne se hummelbierne tungt flyve rundt og bestøve de udsprungne Pile gæslinger, så der er en summen overalt.

Humle bestøver Pilegæslinger

Forår!  Endelig forår.

 

Related posts

Leave a Comment