Solskinssøndag ved foderbrættet

 

Endelig, En solskinssøndag ved foderbrættet, efter lang tids regn, rusk, tungt og mørkt vejr, lysner det, med strålende solskin og høj blå himmel. Det ekstreme regnvejr gennem næsten et år, har givet oversvømmelse i Skal Ådalen, men det ligger nu smukt tilfrosset i det dejlige vejr.

Skals Ådalen

Jeg har tilbragt en times tid i mit fotoskjul, ved et af havens foderbrætter, som hænger perfekt i en gammel Benved, i kanten af læhegnet. Der er en livlig aktivitet, Sumpmejserne vimser omkring, vi har rigtig mange af dem, vi kan somme tider se tre til fire stykker ad gangen.

Sumpmejse

Blåmejserne har vi nok lige så mange af, de er nogle utroligt charmerende og farverige fugle.

Blåmejse

Grøniriskerne er her også i stort tal, de er sjove at iagttage, når de sidder i flok og æder under foderbrættet, da skal der ikke meget til inden de farer i hovedet på hinanden. Det er også imponerende at se når de sidder på foderbrættet og behændigt afskaller solsikkefrø.

Grønirisk

Pludselig sidder Kernebideren på kanten af brættet. Det er virkelig en imponerende fugl, som straks skiller sig ud fra mængden af småfugle, bare ved sin størrelse, men og så det imponerende ”nøddeknækkernæb” lægger man straks mærke til. Næbet er så kraftigt, at selv kirsebærsten knækkes, for at komme ind til kernen.

Kernebider

Musvitterne er også flittige gæster i dag, men ikke så talrige som de øvrige mejser. Om en anden måneds tid, godt og vel, begynder den at lade sin ”savfiler stemme” lyde.

Musvit

En enlig Rødhals piler rundt på jorden under brættet og mellem buskene, og leder efter småfrø, og tørrede melorme, som er i den foderblanding vi fodrer den med. Bare ved synet af den, længes man efter dens smukke aftensang i forårsaftenen. Hør den her: https://www.fuglestemmer.dk/roedhals/

Der er en lille smuk historie om, hvordan Rødhalsen fik sit røde bryst. Legenden siger: Rødhalsen var en lille undseelig grå fugl, men så landede den på Jesu tornekrone, da han hang på korset, der fik den en bloddråbe fra de spidse torne på sit bryst, og siden har den haft smukke røde brystfjer.

Rødhals

Pludselig sidder den Store Flagspætte i nøddehuset, og hakker nødderne i småstykker, og lister dem ud gennem tråd maskerne, den arbejder virkelig ihærdigt. Det er sjovt at se, hvordan den støtter med halen, for at få kraft i slagene med næbet.

Stor Flagspætte

Skovspurvene myldrer rundt, under stor larm. Det er den talrigeste fugleart ved foderbrættet, og de tager godt for sig af retterne. De spreder lige så meget ud på jorden, som de æder, så de er lidt dyre i drift.

Skovspurv

Ja- så meget kan man opleve på en time, en herlig solbeskinnet vinter søndag.

Related posts

Leave a Comment