En dejlig dag i ”Mosen”

En dejlig dag i ”Mosen”

Onsdag den 26. april, havde jeg en Dejlig dag i ”Mosen”. Og ”Mosen” er jo Lille Vildmose, et helt igennem fantastisk natur/kultur område.

Det var min plan at være der før solopgang, men da jeg drejede ind ad Vildmosevej, kiggede solen op over horisonten, det er skyfrit og omkring frysepunktet, så det tyder på perfekt ”fotovejr”.

På vej op ad Ny Høstemarkvej, plejer der at være en del rådyr i græsfennerne, men i dag var der ganske tomt, men Gulspurven sad i birkene i Portlandmosen og bød velkommen. Ved Brandvagttårnet holdt jeg ind for at se om Rørdrummen var der, den er i den sidste tid blevet set tit her, men den var ikke til at få øje på, men man skal nu også se gevaldigt godt efter for at spotte den, med mindre den bevæger sig.

Hen ad Hegnsvej generer den lavtstående sol lidt, men det glitrer flot i rimen og dugdråberne i græsset. Der er godt gang i Hættemågerne, som danner et helt ”lydtæppe”, som man kan høre næsten uanset hvor i mosen man befinder sig. Rørdrummen er ved at vågne, så deres pauken høres vidt og bredt, den Gråstrubede Lappedykker lader også sin, i grunden ikke særligt kønne, stemme lyde.

De allesteds nærværende Grågæs har rigtig travlt, adskillige af dem har nu gæslinger. Et par svømmer stille afsted med deres lille flok, en seks syv stykker tror jeg.

På græskanten langs vejen går der nogle par og græsser, men de har kun en, to eller tre gæslinger hver. Grågæs får normalt op til en otte stykker i et kuld, men her er de meget små. Men ud over de mange Rørhøge som ofte patruljerer over mosen efter mad, så kommer grunden til de små kuld måske luntende tværs over vejen henne ved Grønvej, og forsvinder ud i mosen. Det er Ræven den har morgenmaden i munden, og er nok på vej hjem. Desværre fik jeg kun et billede af den, taget gennem forruden, så det blev ikke så godt.

En meget lys ”Gåseagtig” fugl ligger langt ude i gravebanen, det viser sig at være en Nilgås, sådan en har jeg aldrig set før, og der skulle da helst heller ikke komme for mange af dem i mosen, idet den betragtes som i invasiv art, der indført til
Europa som parkfugl, fra Egypten.

Der er et mylder af ænder, Gråænder, Troldænder, Krikænder, Gravænder og Taffelænder og flere.

Ved færisten på Hegnsvej, i pilebuskene lidt mod nord sidder Blåhalsen og synger med sin karakteristiske stemme, en utrolig flot lille fugl, en forholdsvis ny art i vores natur.

I den østre ende af Hegnsvej foregår livet mere i det skjulte, her er der ikke så store vandflader, så fuglene gemmer sig mellem siv, tagrør og pilebuske. Jeg får kig på en Lille Lappedykker som ligger frit på vandet, men jeg når ikke at få kameraet rettet mod den, inden det siger plop! Og den dykker, for at dukke op inde mellem pilebuskene, det gentager sig et par gange, så jeg må se om jeg kan ”fange” den der inde, det lykkes nogenlunde.

Jeg tager en tur op ad Grønvej, og er ikke mere end lige kommet over færisten, inden jeg ser en Blåhals mere, den sidder i pilebuskene vest for vejen, et godt stykke ude, og optimist som man er, prøver jeg at tage et billede af den, vel vidende, at det ikke kan bruges til ret meget, på den afstand. Men det lykkes mig at tage et billede, som jeg ikke tror ret mange har, nemlig et billede af en syngende Blåhals og en Trane som passerer forbi i samme øjeblik, ikke noget godt billede, men alligevel.

På tilbageturen ad Hegnsvejfår jeg øje på n fugl i kanten af vandet, en Vadefugl, det er en Brushane, det er første gang jeg ser sådan en, en meget flot fugl, med de næsten mørkviolette brystfjer. Den har meget travlt med at finde føde, så det lykkes at få en hel stribe billeder af den, herligt.

Jeg kører over til P-pladsen ved færisten på Ny Høstemarksvej, hvor fra jeg går en tur ad plankestien ud til Rovfugletårnet. Så er man i en helt anden verden, hvor pilebuskene og birketræerne næsten lukker sig om en, og Rødhalsen, Gransangeren, Gærdesmutten og Løvsangeren sidder i krattet og lader deres stemmer høre. Det er så flot, med solskin, blå himmel med drivende skyer, og birketræerne som står der med deres helt spæde lysegrønne blade, og i baggrunden kan man høre Hættemågekoleoniens konstante lyd, men også et par trompeterende Traner blander sig i lydbilledet.

Dagen sluttes af, med at gå en tur ad stien ud mod Kællingbjerg, igen en helt anden verden, med nyt liv, i form af det lyse birkeløv som titter frem, og så det modsatte, i de gamle væltede og udgåede birke som ligger og forgår, og som igen giver nyt liv.

Her inde er der også et vældigt fugleliv, Gransangere, Spætter, Rødhals, Gærdesmutte og så ser jeg en Træløber, det er en fascinerende fugle, når den løber op og ned ad stammerne, desværre er det blevet overskyet, så det er svært at få et godt billede af den i virvaret af grene, men det lykke nogenlunde. På det ser man tydeligt, grunden til at, den som en af de få fugle, kan løbe både op og ned ad træerne, nemlig den store ”bagtå”

Det er nu blevet tid at vende hjem, efter en dag fuld af gode oplevelser.

I sandhed En dejlig dag i ”Mosen”

Related Images

Leave a Comment